מדיטציה
הסבר כללי על מדיטציה
מדיטציה (הסבר כללי הלקוח מויקיפדיה) -היא כלי טכני לביצוע פעולה עצמית על נפש האדם.
כתוצאה מתרגול טכניקות מדיטציה, מצב התודעה של האדם משתנה ביחס למצבי התודעה השכיחים אצלו בעת ההתנהגות והפעולות היומיומיות.
ישנן עשרות, או אולי מאות טכניקות שונות של מדיטציה שהתפתחו באופן עצמאי בתרבויות שונות בעולם.
המכנה המשותף לטכניקות מדיטציה שונות, הוא האפשרות לבצען באופן עצמאי, כלומר, מדיטציה תהיה תרגול של האדם מול עצמו.
הקשר בין מדיטציה ל"שיטת המפתח הראשי"
האנל משתמש במדיטציה בתרגולים שהוא מבקש מהתלמידים לבצע בסוף כל חלק, בכל 24 החלקים שבספר. בעזרת המדיטציה הוא גורם לתלמיד ליישם את החומר הנלמד ובכך התלמיד חובה את השינויים בצורה מעשית בחיי היום יום שלו.
הערה:
האנל מקפיד שלא להשתמש במילה "מדיטציה" במהלך הספר כולו, אך אפשר ללמוד זאת מהתיאור של המעשים בכל תרגיל ותרגיל.
ישיבה נכונה
דבר ראשון שהתלמיד צריך ללמוד לבצע – כבר מהתירגול הראשון – הוא היכולת לשבת נכון.
ישנם עקרונות חשובים שצריכים להלקח בחשבון, כמו ללמוד להתאים את התנוחה של הישיבה בתרגילים: צריך לשבת זקוף, לשבת בנוחות, כדי להצליח ולשמור על קשב (תשומת לב) ועל מודעות.
שני התנאים הללו הם חשובים ביותר. אם הישיבה לא נוחה והתנוחה לא נכונה, חוסר הנוחות תשמש כמגבלה. אם תשמרו על ישיבה זקופה (גב ישר), זה יעזור לכם להרחיב את בית החזה ולנשום באופן חופשי, אשר יעזור לכם לשמור על עירנות, קשב (תשומת לב) ומודעות.
את התרגיל אפשר לבצע בכל חדר בבית וישיבה על כיסא. עדיף לשבת זקוף, ואולי עם תמיכה בחלק התחון של הגב (גב תחתון). להזהר שלא להתרפס על הכיסא (לא להמרח), זו ישיבה מרושלת ולא נכונה!
כפות הידים מונחות על החלק העליות של הירכיים – כף היד כלפי מטה. יש לשים את הרגלים על הרצפה, את כל כף הרגל (בצורה ישרה). לשמור על זווית של 90 מעלות בין הירך לשוק. אם הרגלים שלך גבוהות מידי או נמוחות מידי ביחס לכיסא, אתה יכול לשבת על כרית או שמיכה מקופלת שתגביה אותך או לחילופין להגביה את כפות הרגלים שלך (גם כאן אפשר להעזר בשמיכה או אפילו ספרים) .
התרגילים כולם נעשים בישיבה זקופה, מבלי להישען לאחור – ישיבת המוצא מתוארת בתרגול של החלק הראשון של הספר. (ראה איור מס' 1)
אולם אנשים שלא רגילים לשבת זקוף, ימצאו שהישיבה ללא השענות מאוד קשה ואף מכאיבה (גב תחתון), אם גם אתה מרגיש שהישיבה קשה עבורך, בחר לך כיסא עם משענת ישרה, הצמד את גבך, החל מעצב הזנב ועד לסוף המשענת של הכיסא. (ראה איור מס' 2)
המלצות
האנל מדריך אותנו לבצע את התרגול – שכולל מדיטציה – כ-20 עד 30 דקות ביום, פעם ביום. מניסיון אישי שרכשנו למדנו שהיום צורת החיים מעט שונה ממה שהייתה נהוגה לפני כ- 100 שנים. הלחץ שיש היום, המהירות שהדברים מתרחשים בחיינו, הציפיות שלנו מעצמינו, כולם שונים ולכן, ההמלצה שלנו היא, לבצעה את התרגולים פעמיים ביום, בבוקר אחרי ההתעוררות ולפני היציאה מהבית, ובערב לפני השינה.
כבר בחלק השני והשלישי, האנל מדריך אותנו לשבת ולחסום את כל המחשבות שרוצות לעבור (Blocking), מהתרגילים שבחלקים אילו (חלק שני וחלק שלישי) והלאה לחלקים הבאים, מומלץ לבצע את חסימת המחשבות כ-10 עד 15 דקות לפני התרגול של אותו שבוע, ומיד אחריו כ-30 דקות של התרגול השבועי.
מצאנו שהתוספות האילו, של שני תרגולים ביום שמתחילים בחסימת המחשבות מעניקות המון להתקדמות שאישית של כל אחד מהתלמידים.
כבר בשבוע השני והשלישי, אתה תרגיש את השינוי שבך, באנשים סביבך, בהרגשה הכללית שלך, בכל חלק בגוף שלך.
מידע נוסף
אם ברצונכם לקבל מידע נוסף על התרגולים או על צורת הישיבה; יש באפשרותך לפנות אל הפורום שלנו ולהעלות את שאלתכם. אנחנו, כמו שאר התלמידים שבפורום, נשמח לעזור בכל מידע אפשרי.
תגובות
במדריך הזה, ובכל מדריך אחר שתמצאו באתר, אנו נשמח לקבל תגובות מכם, על הקושי, על התוכן או על כל דבר שלדעתכם חשבות וכדאי שנדע.
לשם כך, הקמנו את קבוצת הפייסבוק בשם "המרכז לשיטת המפתח הראשי", שמאפשרת לכם לידע אותנו בכל מידע אפשרי, בכל ביקורת ובהפניית תשומת ליבינו.
תודה,
צוות המרכז לשיטת המפתח הראשי